Sklep internetowy z produktami kleiki

Może warto zaopatrzyć się w kleiki

Kleiki dla dorosłych i dzieci

Kleik to danie, które nie cieszy się szczególną popularnością, większości osób kojarzy się z bezsmakową papką podawaną dzieciom lub serwowaną w szpitalach. Niekoniecznie jest to prawda, ponieważ dobrze przygotowany kleik może być smaczny i pożywny. 

Czym jest kleik?

Już sama nazwa wskazuje na to, że jest to danie zbite i nie płynne, w istocie jest to po prostu rozgotowany ryż, który można przyprawić w różny sposób, najczęściej na słodko i z owocami. 

Kleiki dla dzieci

Na rynku obecnych jest wiele kleików przeznaczonych dla dzieci. Na sklepowych półkach najczęściej można spotkać się z takimi, które są w formie proszku, które trzeba przygotować dopiero w domu, aby przyjęły odpowiednią formę i właściwości odżywcze, najczęściej są do nich dodawane różne witaminy i minerały, które mają za zadanie wspomóc odporność dziecka. 
Małą ilość kleiku wymieszanego z mlekiem modyfikowanym można podawać dziecku już od 4 miesiąca życia. 

Najczęstszymi smakami takich kleików są:
– malinowy

– truskawkowy 

– bananowy

– mango

– sam ryż

– kombinacje pomiędzy wymienionymi 

Kleiki dla dorosłych 

Faktycznie są często stosowane w szpitalach, można mieć różne zdanie na temat smaku jedzenia w placówkach medycznych, jednak takie danie ma swoje właściwości:

– są lekkostrawne, więc nie podrażnią żołądka

– łagodzi podrażniony żołądek

– wspomaga wątrobę i trzustkę 

Dlatego więc nawet gdy nie jesteśmy hospitalizowani, a dolega nam niestrawność żołądkowa, warto sięgnąć po kleik, czasami w kryzysowych sytuacjach będzie to jedyna opcja, którą nasz organizm będzie w stanie przyjąć bez przykrych konsekwencji. 

Jak przygotować kleik?

Na 100 gramów ryżu przypada 1 litr wody. Przed zalaniem wodą, należy ryż opłukać, po tej czynności wsypujemy go do garnka i zalewamy. Gdy ryż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i pozostawiamy jeszcze na około godzinę, co jakiś czas mieszając. Wszystko jest gotowe gdy ziarenka pochłoną całą wodę i zlepią się ze sobą na papkę. 
Jeśli chcemy, możemy wkroić do tego owoce, a najlepiej uprzednio je zblendować i wymieszać z ryżem.

Daniel

w górę